Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

marți, 14 septembrie 2010

Romania, tara cu cea mai scumpa mancare si cele mai mici salarii din UE

România este ţara europeană cu mâncarea cea mai scumpă si cu cele mai mici salarii, conform Eurostat, care arată că preţurile alimentelor din ţara noastră sunt aproape de media europeană. Aceasta în condiţiile în care un român câştigă în medie cam 20% din salariul mediu european, transmite Antena 3. 
Potrivit datelor Oficiului European de Statistică, preţurile medii la alimente au fost în ţara noastră, anul trecut, echivalente cu 66% din media europeană.
Cele mai scumpe alimente sunt cele din coşul de zi cu zi al românilor. Ouăle, laptele şi brânzeturile se vând la preţuri apropiate de cele europene. Aceasta în condiţiile în care salariul mediu în Riomânia este de cinci ori mai mic. Cele trei alimente sunt mai scumpe decât în Germania, unde salariile sunt peste media comunitară.
La polul opus se află carnea, care este cel mai ieftin produs alimentar, la puţin peste jumătate din media celor 27 de ţări. Românii câştigă foarte puţin, aşa că dau 40% din venituri pe mâncare, în vreme ce vest europenii alocă numai 15%.
Alimentele se vor scumpi treptat în următoarea perioadă, astfel că, în preajma sărbătorilor de iarnă vom cumpăra totul la preţuri mult mai mari, au anunţat autorităţile. Cel mai mult s-ar putea scumpi pâinea, cu 30 %.
Majorări de preţ vor fi şi la lapte, legume, carne sau ulei, susţin cei care activează în domeniul alimentar. Până acum au fost anunţate scumpiri de 30% la pâine şi de 15% la ulei.
Benzina şi motorina au fost şi ele scumpite începând de luni, astfel că şoferii vor plăti mai mult cu 6 bani pe litru la staţiile OMV Petrom. Reprezentanţii companiei susţin că au luat această decizie, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la produsele petroliere.


Sursa: http://www.ziuaonline.ro/economic/28-economic/6514-romania-tara-cu-cea-mai-scumpa-mancare-si-cele-mai-mici-salarii-din-ue.html

Niciun comentariu: