Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

joi, 11 noiembrie 2010

MANEVRE CE PREGATESC RAZBOIUL MONDIAL

Chiar daca pe 11 noiembrie nu a inceput Al Treielea Razboi Mondial, asa cum a prezis Nostradamus, Vangai i se mai poate acorda un termen de gratie intrucat a zis doar luna noiembrie fara a stabili vreo data, in aceasta zi s-au petrecut cateva miscari interesante, care tin de jocurile de culise ale marilor puteri.

Barack Obama, aflat in vizita la Seul, intr-o baza militara amaericana puternica, a avertizat intr-un discurs Coreea de Nord sa renunte la programul sau de inarmare nucleara, intrucat risca sa ameninte pacea si stabilitatea mondiala. In replica, Coreea de Nord a amenintat la randu-i Coreea de Sud cu masuri extreme in cazul unui eventual atac din partea militarilor americani.
Al doilea moment cheie a fost ca prin vocea amabasadorului SUA la Moscova si a atasatului Pentagonului, Rusia a fost invitata sa se alature sistemului global antiracheta, care ar urma sa protejeze Europa, Nord estul Asiei si Orientul Mijlociu "de eventualele atacuri nucleare dinspre Iran sau Coreea de Nord, tari in care prolifereaza armamentul nuclear", dupa cum s-a exprimat ambasadorul american la NATO, Ivo Daalder.
Contra acceptarii Rusiei de a se alatura Sistemului Antiracheta, in fapt de a se alatura coalitiei mondiale patronata de SUA, Barack Obama a promis investitii masive si ajutor financiar dat companiilor rusesti, care vor suplimenta cele deja acordate pe parcursul anului 2010, pentru a cumpara neutralitatea colosului ex-sovietic. Imediat, ministrul economiei rus a anuntat printr-un comunicat de presa ca se asteapta la o crestere cu pana la 7% a economiei rusesti pana la finele anului si cu 11% in anul viitor.
Nu a fost singurul troc politico-economic incheiat azi: tot la insistentele americanilor si a neamestecului in afacerile chinezesti de pe piata americana, din Africa si din Orientul mijlociu, China a recunoscut in final, dupa sase luni de tergiversari, un document al ONU privind proliferarea armamentului nuclear, pericolul pe care Iranul si Coreea de Nord il reprezinta pentru omenire. Cu alte cuvinte, China s-a declarat azi cel putin impartiala in chestiunea SUA-Coreea de Nord.
O alta manevra strategica este ca Nicholas Sarkozy, in tandem cu Angela Merkel s-au aratat interesati de relansarea chestiunii aderarii Turciei la Uniunea Europeana, ba chiar au dat de inteles ca si Rusia ar putea ca intr-un anumit moment sa adere, sau sa intre in stranse relatii economice. Turcia este, evident, una din placile turnante ale NATO de lansare a rachetelor inspre Iran si de protejare a Israelului.
Ca un facut, tot azi, a avut loc vizita presedintelui Siriei, Basher al-Assad, in Romania, la invitatia lui Traian Basescu. Siria este principalul aliat regional al Iranului si un adversar al SUA, adversar declarat alaturi de Libia, dar apropiat Moscovei. Este interesant de vazut cu ce propuneri a venit Basescu pentru Siria, presedintele roman jucand un rol de mediator in chestiune, pe care si l-a asumat si recunoscut public inca de la inceputul anului. Problema extradarii lui Hayssam a fost, evident, doar una pasagera, iar pentru asta nu trebuia sa stea al-Assad la bucuresti doua zile. Altele sunt negocierile, altele sunt preturile.
In privinta Romaniei, o alta viitoare placa turnanta referitor la conflictul Israel-Iran, cu potential de dezvoltare in Siria si Libia, cu numai cateva zile in urma, la Summitul Marii Negre, tara noastra a primit calduroase asigurari in privinta spatiului Schengen, chiar de la Barosso, cu mentiunea "daca va indeplini anumite conditii". Conditii care se vad din ce in ce mai clar, iar reusita acestora a facut Franta sa se mai gandeasca, sa suspende acceptul ca Romania sa intre in Schengen pana in vara viitoare. Cu toate acestea, Romania a fost incurajata si in privinta visului lui Basescu, o eventuala discutie despre aderarea Moldovei la UE, deci o unire cu Romania direct in spatiul Schengen viitor.
In consecinta, aflam dintr-o stire tot de azi, Republica Moldova va prezenta in 2011 cererea de aderare la UE, dupa cum a anuntat premierul Vlad Filat. Mai mult, reprezentantii coalitiei liberal-democrate, aflata la putere au promis si cu aceasta ocazie ca cetatenii moldoveni vor putea sa circule in UE fara vize din 2012. Filat a fost si el prezent la intalnirea cu Barosso, patronata de Basescu inaintea vizitei presedintelui Siriei la Bucuresti.
Ca sa incheiem, ziua de 11 noiembrie a fost marcata si de o noua luare de pozitie a lui Fidel Castro, presedintele Cubei, care desi n-a mai iesit demult in public, l-a avertizat la randul lui pe barack Obama sa nu faca greseala sa atace Coreea de Nord. Castro pare convins ca inaintea Iranului chiar, SUA vor ataca in Coreea. Iar ca un fapt, poate nu chiar divers, sa amintim ca simbolistica faptul ca Yasser Arafat a murit pe 11.11.2004, deci s-au implinit 6 ani de la decesul sefului Frontului de Eliberare al Palestinei, un personaj marcant al schimbarilor din Orientul Apropiat. (B.C.)


Sursa: http://www.agentia.org/anchete/manevre-ce-pregatesc-razboiul-mondial-6829.html

Niciun comentariu: