Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

luni, 22 noiembrie 2010

ROMANII, POPOR FARA TARA (V)

Inca un exemplu ca Romania nu mai este tara romanilor si ca suntem o populatie la cheremul deciziilor ocultate: citez articolul "O putere oculta l-a facut pe Sarkozy sa-l accepte pe Basescu"

Dupa Summitul de la Lisabona, Nicholas Sarcozy a facut o afirmatie gata sa ne nauceasca si pe noi ca romani, dar si pe compatriotii sai francezi. Sarkozy: "Romania este tara prietena. Il apreciez mult pe Basescu". Asta dupa scandalul cu tiganii, duca clinciurile cu Basescu si, in fine, dupa ce sambata s-a petrecut o scena ciudata intre presedintele Traian Basescu si omologul sau francez Nicolas Sarkozy, la summitul NATO.
La sfarsitul summit-ului, presedintele Basescu nu a lamurit lucrurile, preferand sa explice in ce consta colaborarea Rusiei la scutul antiracheta NATO. Se ridica o intrebare: cine a reusit sa-i schimbe parerea lui Sarkozy? Mai ales ca dupa esecul dialogului cu francezul, Basescu s-a deplasat spre Berlusconi, care a facut un gest la cap din care s-ar deduce ca ar fi fost vorba despre Sarkozy, iar premierul italian l-ar fi facut nebun pe acesta. Este cunoscut faptul ca Berlusconi nu prea se agreaza cu Sarkozy si corespondeaza cu acesta prin intermediar, prin cancelarul Angela Merkel, nemtoaica stiind cum sa-l tina in frau pe francezul de origine maghiara. In schimb, Berlusconi il apreciza pe basescu,mai mult ca sigur, dupa cum spune presa din Peninsula, pentru ca si romanul este implicat in tot felul de afaceri cu tenta sexuala, ca si italianul si este cam la fel de "zbanghiu".
Insa gestul lui Nicolas Sarkozy de a respinge de o maniera destul de dura dialogul cu Traian Basescu ar fi legat de opozitia Frantei fata de aderarea Romaniei la spatiul Schengen, conform unor surse participante la intalnire. Atitudinea presedintelui francez este cu atat mai ciudata, cu cat Nicolas Sarkozy a afisat o figura surazatoare, pentru restul participantilor la summit. Ba chiar a complimentat-o pe cancelarul german Angela Merkel pentru sacoul sau violet, cu cateva minute mai devreme. La conferinta de presa, Sarkozy a tinut sa limpezeasca apele. "Am decis sa fiu amabil si va spun ca nu am refuzat deloc sa-i vorbesc. Eram la fotografia de grup si dupa aceea au fost dineuri si reuniuni si cred ca am vorbit de vreo 15 ori cu presedintele roman, care este un om de mare calitate, pe care il apreciez foarte mult."
In continuare, presedintele Sarkozy ne asigura ca Parisul are doar ganduri bune pentru verii francofoni de la gurile Dunarii. "Romania este o tara prietena, este o tara francofona, pe care vrem sa o ajutam neaparat, insa, ca si pentru Franta, si pentru Romania exista reguli in Europa, care trebuie respectate. Procedura de verificare declansata de Comisia Europeana pentru Romania, ca si pentru Bulgaria (n.r. Mecanismul de Cooperare si Verificare pe Justitie), nu a fost initiata de Franta. Deci, nu am nicio problema legata de presedintele roman. Dimpotriva. "
Gurile rele, insa, ziaristii de la principalele cotidiane europene au pus pe seama faptului ca o entitate "mai sus decat sefii de state" a schimbat brusc hotararea lui Sarkozy. presedintele francez fiind de origine maghiara are o straveche adversitate fata de romani, implicit, fata de Basescu. "Entitatea", insa, a avut grija ca sa-l "lamureasca" pe presedintele Frantei ca "e mai bine asa".

Cititi si: Cine credeti ca este "entitatea" care l-a schimbat la fata pe Sarkozy? 

Niciun comentariu: