Hai să dăm mână cu mână / Cei cu inima română

joi, 16 octombrie 2014

EXCLUSIV! O cronologie cu multe semne de intrebare | Cine este cu adevarat Victor Ponta?


1989 – Tanarul Ponta se intalneste in imprejurari ciudate, in timpul Revolutiei, cu generalul GRU sub acoperire Stefan Kostyal, condamnat in regimul Ceausescu pentru spionaj in favoarea Uniunii Sovietice.
 
1990 – Abandoneaza studiile si pleaca la Paris, unde potrivit informatiilor aparute in presa locuieste in casa nepoatei lui Lucretiu Patrascanu – lider comunist, fost ministru al Justitiei lichidat in regimul Petru Groza. Ulterior mama lui Victor Ponta, prietena cu nepoata acestuia, intra in posesia vilei pe care aceasta o avea in proprietate la Poiana Tapului. Care este legatura intre familia lui Lucretiu Patrascanu si familia lui Victor Ponta?

1991 – Incepe studiile la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti fiind coleg cu Dan Sova si Tiberiu Cazanciuc. Unul dintre profesorii pe care i-a avut – Adrian Nastase. Potrivit marturiilor din perioada de studentie a Premierului, Ponta si Sova erau spargatorii de greva din facultate.

1995 – 1998 Termina studiile juridice cu o licenta in drept penal la Universitatea Bucuresti si alege dupa absolvire cariera de magistrat. Dupa doi ani, in ciuda portofoliului sarac in cazuri rezolvate este promovat din functia de procuror la o instanta de sector (1) la Parchetul de pe langa ICCJ. In anul 2013, Ponta este interpelat de de senatorul PSD Valer Marian pentru o presupusa racolare in SIE. Intrebarea senatorului: “Este adevărat că, în anul 1997, în timp ce eraţi procuror, aţi fost racolat în Serviciul de Informaţii Externe (SIE) de către generalul Cornel Biriş şi dacă aţi activat în unitatea deplin conspirată denumită “Umbre” sau H? Dacă aţi fost trimis la specializare antimafia în Italia cu misiunea de a o monitoriza pe Carla del Ponte, fost procuror antimafia, ulterior procuror şef al Tribunalului Penal pentru fosta Iugoslavie?”

1998 – 2001 Procuror – Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică, specializat în domeniul infracţiunilor economico – financiare, Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, unde devine coleg cu procurorul Cristian Panait. In toata aceasta perioada participa la numeroase cursuri, seminarii sau stagii de pregatire, toate axate pe infractiuni financiar-bacare, companii Offshore, infractiuni informatice, combaterea coruptiei dupa cum urmeaza:
Octombrie 1998, Cursul de pregătire în domeniul combaterii infracţiunilor financiar-bancare FBI (Federal Bureau of Investigation), în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Bucureşti
Februarie 1999, Seminarul internaţional cu tema „Companiile Offshore”, Banca Naţională a Greciei, Atena
Decembrie 2000 – Februarie 2001, Procuratura Naţională Anti-Mafia – Roma, Italia
In aceasta perioada dobandeste porecla “Ambasadorul”, din cauza numeroaselor plecari la specializari in afara tarii.


2000 – 2001 Procuror şi Coordonator, Biroul de Combatere a Spălării Banilor. In decembrie 2001, participa la cursurile Şcolii de Drept Penal Internaţional organizate de ELSA şi Universitatea Bucureşti (Asociaţia Europeană a Studenţilor la Drept), iar in martie 2001, merge la un stagiu de pregătire în domeniul infracţiunilor financiar – bancare şi informatice, Departamentul Trezoreriei al SUA, Washington D.C.

2001 – Intra in politica la propunerea lui Adrian Nastase, fostul lui profesor de la Universitatea Bucuresti si coordonator al lucrarii de doctorat pentru care Premierul a fost acuzat de plagiat.
2002-2006 Devine in numai un an presedinte al Tineretului Social Democrat, functie pe care o va ocupa pana in 2006, cand ii preda stafeta lui Nicolae Banicioiu. In 2004 castiga primul mandat de deputat in Parlamentul Romaniei, dupa ce fusese seful Corpului de control al Primului Ministru in Cabinetul Nastase – perioada in care moare procurorul Panait.

2004-2012 Deputat in Parlamentul Romaniei, ministru desemnat in 2009 pentru Relatia cu Parlamentul in cabinetul Boc (Alianta PDL – PSD). In 2012 devine Premier dupa caderea Guvernului Ungureanu in Parlament la motiunea de cenzura. Tot in 2012 primeste un nou mandat pentru formarea Guvernului ca urmare a scorului zdrobitor cu care USL a castigat alegerile. Acelasi senator, Valer Marian pune o intrebare in interpelarea sa referitoare la momentul investirii lui Ponta in functia de Prim-Ministru: “Este adevărat că, în data de 7 mai 2012, înaintea depunerii jurământului de către primul guvern Ponta, festivitate care a început cu o întârziere de circa 15 minute faţă de ora anunţată , aţi fost invitat de preşedintele Traian Băsescu într-un birou de la Palatul Cotroceni, unde a chemat un aghiotant cu un telefon mobil deschis, pe care vi l-a înmânat şi la care aţi discutat cu ofiţerul de legătură pe care l-aţi avut în timpul misiunii din Italia?”

2014 – Isi lanseaza candidatura la alegerile prezidentiale.

Unde incep semnele de intrebare:

In ’89 il cunoaste pe generalul Stefan Kostyal, cunoscut ca agent GRU. Pana unde a mers relatia?

Presedintele Traian Basescu afirma ca Victor Ponta a fost ofiter sub acoperire in perioada 1997-2001, cand ocupa functia de procuror. In aceasta perioada Ponta s-a specializat, prin numeroasele incursiuni in strainatate, in antifrauda si anticoruptie. Aceasta perioada coincide cu anii premergatori integrarii Romaniei in NATO (2004) si in Uniunea Europeana (2007), ani in care serviciile secrete romane nu fusesera reformate.

Coincidenta face ca in 1997 Valeriu Stoica, pe atunci ministru al Justitiei, infiinteza SIPA (Serviciul Intern de Protectie Anticoruptie), arhiva pe care Monica Macovei o desfiinteaza considerand ca informatiile detinute pot fi folosite impotriva magistratilor ca santaj. Intrebarea este daca in Arhiva SIPA Victor Viorel Ponta figureaza ca ofiter sub acoperire.

Pentru o persoana supercalificata in lupta anticoruptie este greu de inteles ca Victor Ponta nu a stiut, din pozitia de sef al Corpului de control al Primului-Ministru si apoi din cea de Premier, de marile dosare anticoruptie (EADS-Microsoft, loteria etc), de spagile uriase plimbate transpartinic prin Offshore-uri (unul dintre subiectele studiate de procurorul Ponta) sau despre metodele de spoliere a banului public practicate de baronii locali.

Daca preferinta fatisa pentru relatiile cu fostul spatiu ex-sovietic si Republica Chineza are vreo legatura cu “intalnirea intamplatoare” cu generalul Kostyal. Exemplul recent cu Lukoil ridica mari semne de intrebare.

De ce a modificat ilegal in 2012, chiar inaintea referendumului de demitere a presedintelui, o lege organica printr-o Hotarare de Guvern pentru a proteja ofiterii acoperiti, hotarare adoptata de Guvern abia in 2013 pentru a nu mai face loc comentariilor legate de lovitura de stat.

Fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu lanseaza in spatiul public ipoteza ca Ilie Sarbu este fostul ofiter de legatura al Premierului.

De ce Mihai Razvan Ungureanu nu l-a informat pe Presedinte in 2009, anul numirii lui Ponta in functia de ministru pentru Relatia cu Parlamentul, ca actualul Premier are probleme in dosar. Astazi Ungureanu declara: “Nu comentez. Subiectul imi este indiferent”. Ciudata reactie a unui fost sef de serviciu secret.

Teodor Melescanu a confirmat fara sa vrea declaratiile presedintelui facand cateva afirmatii cel putin ciudate la prima vedere: “este primul presedinte care a cerut lista ofiterilor acoperiti”, “la ce i-a folosit ati vazut aseara”, “(l-am refuzat si) am actionat conform legii in vigoare (n. red. cea modificata de Ponta)”. Melescanu declarase anterior ca lui Ponta i se potriveste functia de Premier si ca l-ar pastra la Palatul Victoria daca ar ajunge Presedinte. Semnaturile pentru candidatura lui Teodor Melescanu au fost stranse de Mircea Dogaru – un apropiat al lui Alexandr Dughin, sfatuitorul lui Putin si inventatorul conceptului de EurAsia. Un alt apropiat al lui Dughin este si fostul premier Adrian Nastase mentorul lui Victor Ponta.
Cristina Pinzaru • Publicat: 14 Oct 2014
(Sursa: http://www.nasul.tv/2014/10/14/exclusivo-cronologie-cu-multe-semne-de-intrebare-cine-este-cu-adevarat-victor-ponta/)

O completare utila:  

Iată acum crâmpeie dintr-o altă istorie:

  • La începutul anilor ’90, postul TVR Internaţional era pus pe picioare de o echipă condusă de Felicia Meleşcanu, răposata soţie a actualului candidat la Preşedinţie Teodor Meleşcanu. Din echipă mai făceau parte o anume Laura Vasilescu (numită actualmente, după căsătorie, Laura Georgescu) şi un anume Corneliu Calotă. Pe atunci, la TVR lucra şi un anume Mihai Tatulici.
  • Prin 1997, Mihai Tatulici era deja la Pro TV şi realiza o serie de emisiuni privind integrarea României în NATO, în întâmpinarea summitului de la Madrid al organizaţiei. Producătoarea emisiunii era Laura Vasilescu/Georgescu, adusă de la TVR. Printre tinerii pe care Tatulici îi invita frecvent în cadrul campaniei PRO NATO şi îi botezase "Ambasadori PRO NATO" era şi un tânăr procuror, înfipt şi guraliv, pe numele său Victor Ponta. După ratarea integrării în NATO din 1997, Tatulici a mai realizat la Pro TV o emisiune, „Audienţa Naţională”. Un fost angajat din Pro TV îşi aminteşte că i se părea ciudat cum tânărul procuror era asiduu curtat să vină ca invitat şi în această emisiune. Producătoare era aceeaşi Laura Georgescu, fostă Vasilescu.
  • Tot în 1997, Teodor Meleşcanu rupea Partidul Democraţiei Sociale din România, al lui Ion Iliescu, care tocmai pierduse alegerile, şi fonda Alianţa pentru România (ApR).
  • În anul 2000, Teodor Meleşcanu a candidat din partea ApR la Preşedinţie, iar unul dintre şefii săi de campanie, pe partea de audiovizual, era Corneliu Calotă, fostul coleg al Feliciei Meleşcanu la TVR Internaţional.
  • În anul 2001, Victor Ponta părăseşte procuratura şi devine şeful Corpului de Control al premierului Năstase.
  • În anul 2003, Victor Ponta o cooptează în echipa Corpului de Control pe Laura Georgescu.
  • În anul 2012, Victor Ponta devine premier şi o numeşte pe Laura Georgescu şefă a Consiliului Naţional al Audiovizualului.
  • În aprilie 2014, premierul Victor Ponta şi-l ia pe Corneliu Calotă consilier personal şi îl numeşte membru în Consiliul de Administraţie al TVR din partea Guvernului.
  • În septembrie 2014, Victor Ponta îl numeşte pe Corneliu Calotă purtător de cuvânt al Guvernului.
  • În septembrie 2014, Teodor Meleşcanu demisionează din fruntea Serviciului de Informaţii Externe şi îşi anunţă candidatura la Preşedinţia României. 
  • În octombrie 2014, preşedintele Traian Băsescu îl acuză pe premierul Victor Ponta că ar fi fost ofiţer acoperit al SIE, iar candidatul Teodor Meleşcanu ia o poziţie fără echivoc în această afacere, favorabilă premierului.
Citeste mai mult: adev.ro/ndhwpu

Niciun comentariu: